Legal regulations are faulty

“Kılavuzu Karga Olanın Burnu………... Çıkmaz”

KKTC’deki Ekonomik sorunlar başta olmak üzere, ülkede yaşanmakta olan pek çok sorunun temel nedeninin siyasi rant olduğunu defalarca anlattık ve yazdık. Hükümetlerin aldığı birçok kararda etkin bir rol oynayan “siyasi rant” faktörü, son 10 yılda Devlet kadrolarındaki birçok deneyimli ve bilgili Bürokratın emekli olması ile birleşince adanın tam anlamı ile yaşanmaz bir ortama sürüklenmesine neden olmuştur.

Hayatta hep örnek aldığım babam Göksel Saydam’ın ifadesi ile; “kılavuzu karga olanın burnu ………çıkmaz” ifadesi gerçekten de tam yerinde bir ifadedir. Devlet kadrosundaki deneyimli Bürokratlar, özellikle son on yılda Siyasilerin keyfi uygulamaları sonucunda Devletin uğradığı zararlara müdahale edemedikleri için tek tek istifa etmiş veya emekli olmuşlardır. Yetişmeleri uzun yıllar alan ve en deneyimli zamanlarında Devlet kadrolarından ayrılan bu deneyimli Bürokratların yerleri hemen ilgili Hükümetlerce de doldurulmuştur. En iyi “Parti Bayrağı Sallama” ve “Partizancılık” temelinde yapılan yarışmaları kazanan sırtı kalın olan kişilerin atamalarının yapılması ile doldurulan bu kadroların yapmakta olduğu çalışmalar, ne kadar bilgisiz ve beceriksiz olduklarını ispatlar şekildedir.

Eminim ki istisnalar da vardır ancak geneli böyle. Mesleğim gereği her gün Resmi Gazete ve Yasa okuyan biri olarak bulgularımı anlatsam Temel Fıkraları solda sıfır kalır. Hangisini anlatsam bilmiyorum ama son birkaç örneği sizler ile paylaşayım;

Örnek 1 / Özelleştirme Yasası:

Şu anda Meclis gündeminde olan Özelleştirme Yasası ile ilgili birçok eksik düzenleme olduğunu herkes biliyor. Rekabet ve ülke ekonomisine ivme kazandırması açısından üzerinde birçok çalışma yapılması gerektiği inancında olduğum Özelleştirme Yasası içerisinde “Yasal Anlamda” da hatalar var. İşte bahse konu Bürokrat büyüklerimizin hazırladığı bu Yasa’dan çarpıcı bir örnek;

Özelleştirme Yasası 56.madde: “Özelleştirme kapsamında alınacak olan tüm hizmetler ve yapılacak olan devirler KDV dâhil tüm vergi ve harçlardan muaftır”

Niyet edilen açık. Alıcının Vergi yükünü hafifletmek ki tartışılmaya açık bir konu. Ama Bürokrat arkadaşlar Yasaları bilmedikleri için bu madde ile her şeyi hallettiklerini sanıyorlar. İşte size Bürokrat arkadaşların haberlerinin olmadığı bir bilgi. KDV Yasasının 19. Maddesine konu “İstisnanın Sınırları” başlıklı maddesi;

KDV Yasası madde 19.1;

(1) Diğer Yasalardaki vergimuafiyeti ve istisna kuralları bu Yasa bakımından geçersizdir. Bu Yasaya ilişkin istisna ve muafiyetler, ancak bu Yasaya kural eklemek veya bu Yasada değişiklik yapılmak suretiyle düzenlenir.

1992 yılında yürürlüğe giren KDV Yasasını hayatında hiç okumamış Bürokrat arkadaşların cevaplarını duyar gibiyim. “Biliyorduk, değiştirecektik…” Vazgeçin be arkadaşlar…

Örnek 2 / Devlet Kefalet Senetleri:

KKTC Hükümetlerinin başta Kamu maliyetlerini karşılamak için Bankalardan sürekli borçlandığı malumlarınız. Bu ve bunun gibi birçok uygulamada Hükümetler “Devlet Kefalet Senedi” vermekteler. Ama ne ilginçtir tüm bu Devlet Kefaletleri ile ilgili Bakanlar Kurulu Kararları hep ayni ifade ile başlıyor.“….. Resmi Gazetede yayınlanmamak üzere alınan kararda…” Neden Resmi Gazetede yayınlanmıyor? Hükümetlerin birçok alanda alınan bu kararları yayınlamamasının tek nedeni (sadece Banka Kefaletleri için değil daha bilmediğimiz ve Resmi Gazete’de yayınlanmayan birçok karar için) Toplumun tepkisinden çekinmeleridir. Peki, Resmi Gazete’de yayınlanmayan bir karar geçerli mi? İşte size yanıtı. KKTC Anayasası

Cumhuriyet Resmi Gazetesi
Madde 161;

(1)  Cumhuriyetin yasa, tüzük, yönetmelik ve diğer düzenleyici hukuki belgeleri ile kamuyu ilgilendiren ve yasalarla belirlenen ilan, ihbar ve benzeri işlemleri, Başbakanlığın denetimi altında Devlet Basımevinde basılan Resmi Gazete'de yayımlanır.

(2)  Resmi Gazete'nin yönetimi, şekil ve koşulları ile nasıl bastırılıp dağıtılacağı ve diğer hususlar yasa ile düzenlenir.

(3)  Yukarıdaki (1). Fıkrada belirlenen hukuki belge ve işlemler Resmi Gazete'de yayımlanmadıkça yürürlüğe giremez.

Şimdi sorarım Sayıştay Başkanımıza; Anayasa mı yanlış yoksa Hükümetlerin Kararları mı? Yukarda bahsettiğim ve KDV konusunda yapılan yanlışlar sadece özelleştirme Yasasında değil birçok Yasada var. Bu uygulamaların tamamı hatalı!!! Hesap soran var mı? YOK…

Günün özeti, Göksel Saydam’ın / babamın dediği gibi; “Kılavuzu karga olanın burnu ………. Çıkmaz”…

1270888
Ip : 18.223.196.211